Livet utanför natthärbärget

I Saltholmens väntsal intill båtarna satt Bertil 77 år gammal med en textad skylt på rullatorn. Han behövde pengar till mat. Vädret var fint och ingen annan än vi fanns i vänthallen. Han berättade hur det kändes, hur han skämdes. Folk brukar tittade på hans skylt och sedan granska honom från topp till tå med en undrande negativ uppsyn för att sedan skynda vidare. Han mådde särskilt dåligt när de hade en föraktfull uppsyn.

- Men vad ska jag göra, jag kan inte göra annat än sitta av dagarna. Klockan sju på morgonen blir man obönhörligt utkörd från härbärget och kan inte återvända dit förrän sju på kvällen. Det finns dagar då jag bara fått ihop 28 kronor. Fan vad det är djävligt att vara hungrig ! Toaletten kostar 5 kronor, man kan få böter på 800:- om polisen ser en kissa på fel ställe. Skogen min toalett.

Jag kände igen hans söderdialekt och han berättade om då han bodde vid Slussen förr. På den tiden var det boxning och orientering som gällde. Men han klarar inte Stockholm längre.

Vi talade om de utländska tiggarna. De som en del folk kallar ”organiserade ligor” . I själva verket är det familjer, släkter som håller ihop. Bestämmer vilka som tar vilka platser och som sedan överlever genom samarbete. Denne svenske man bekräftade att det inte rör sig om kriminella som tvingar andra att tigga för att bli utan själv. Var och en får alldeles för lite för att det ska tillgodoseIMG_5199 kriminella .

En gång ,minns han , kom en vänlig man (ej svensk) och frågade om han kunde ta emot euro . Han fick 160 euro ! Ett svagt leende , han mindes hur underbart det var att veta att han hade matpengar många dagar framåt. Jag gick min väg med en förundran över att han klarat att kämpa för tillvaron på detta vis sedan 1994 och samtidigt hoppades jag på att en kraftig regnskur skulle driva in några människor till honom. Min tjuga räckte bara till en korv.

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>